ZIVOTNA SREDINA

„Misli globalno, deluj lokalno“

Briga o životnoj sredini je od ključnoj značaja za naše živote. Izgradnjom čiste, zelene i sigurne budućnosti stvaramo zdravije i srećnije okruženje.

Težimo da svaki naš projekat bude u skladu sa standardima održivog razvoja koji se tiču gradnje. Materijali koje koristimo u izgradnju su ekološki sertifikovani. Svi naši objekti poseduju pasoše energetske efikasnosti ali i tehnologiju „smart home“ sistema koji ima zadatak da se u stanovima racionalno troši elektična i toplotna energija.

energetska efikasnost

Šta je energetska efikasnost zgrada?

Energetska efikasnost znači iskorišćenje manje količine energije za obavlјanje nekog posla ili određene aktivnosti.
Kada govorimo o energetski efikasnim zgradama, onda mislimo na zgrade koje troše manje energije za zadovoljenje životnih potreba, a misli se na održavanje ugodne temperature, neophodno osvetlјenje i druge potrebe za boravak i rad lјudi u zatvorenom prostoru.
Dobro termički izolovana zgrada manje troši energiju za grejavanje zimi i za hlađenje leti, a boravak u njoj je ugodniji i kvalitetniji, drugim rečima, energetski efikasna zgrada čuva energiju, a njen životni vek je duži.
Takođe, unapređenjem energetske efikasnosti u zgradama doprinosimo zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova koja nastaju sagorevanjem energenata koje iskoristimo za zagrevanje prostora. (Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture)
smart home

Šta je sistem „smart home“?

„Smart Home sistem omogućava jednostavno upravljanje povezanim uređajima, odnosno celokupnim sistemom, a samim tim olakšava življenje i automatizuje određene aktivnosti i radnje o kojima svakodnevno brinemo. Sistem ima ugrađene različite vrste senzora koji su povezani sa pametnim uređajima u domaćinstvu u poseban sistem. Sistemom se može upravljati na različite načine, a sve u skladu sa potrebama i navikama korisnika.
Zamislite da stižete kući sa posla, vrata garaže se sama otvaraju, osvetljenje se uključuje pri ulasku, a klima uređaj se aktivirao nešto pre vašeg dolaska i temperatura u prostorijama je potpuno prijatna.
Važna karakteristika sistema je što se prilagođava korisnikovim navikama, aktivnostima, njegovom raspoloženju ili životnom stilu. Kako sisitem pametne kuće racionalno troši energiju i uopšte smanjuje potrebu za proizvodnjom električne energije, on aktivno doprinosi očuvanju okoline.“ (THM blog)